dimarts, 12 de juliol de 2011

Malnom al FesllochTorne del Feslloch, del festival de música en valencià de Benlloch, amb ganes d’haver-m’hi quedat una setmana més. És un regal que per només 25 euros tingues 3 dies d’acampada i de concerts, teatre, presentacions de llibres, piscina debades, tallers i activitats lúdiques (jo estava en el grup guanyador del «Trivial valencià», no podia ser altrament). El festival m’ha servit per a conéixer millor l’escena musical en valencià, per presenciar el directe de bandes que havia sentit gens o molt poc, i també per a retrobar-me amb l’experiència festivalesca (o festivalera?), que des de fa un parell d’anys no xafava. Sobre això, Andreu Laguarda, de Rapsodes, va dir que el Feslloch és com el Viñarock, però mola molt més perquè no has de fer tanta cua per a pixar. Ausades que té raó, però mola més per moltes altres coses!

Però vaig al gra, al pla musical. De tots els bons directes que vaig presenciar (la bogeria d’Sva-ters, l’espectacle de versions d’Arthur Caravan, el heavy metal d’Enderrocks, el bon rotllo de Rapsodes i Agraviats…), destaque l’actuació de Malnom, un grup de rock de Vila-real que per a mi ha sigut la revelació del festival. Em va seduir el seu rock contundent i alhora melòdic, que sonava modern; la presència i l’actitud del vocalista, la versatilitat i el domini de l’instrument del guitarrista (l’únic del festival que gastà la tècnica del tapping). Fossant per la xarxa em trobe que des de la web de la banda es pot escoltar i descarregar íntegrament el seu disc, així que podré continuar gaudint de la seua música. Ací teniu el tracklist:


No vull ser
Ja estic arribant
Estripa'm
Amb cor
Svetlana
L'habitació
Res
Que tinguem sort (Lluís Llach)
Ací no estic sol
Fidel
Neu

Frases que u sent: «una dona mai t’estimarà»

«Una dona mai t’estimarà. Ella el que vol és que sigues el caçador, el triomfador perseguit per moltes xiques, però ser ella l’única que es gite amb tu».

En un pub, a altes hores de la nit, un home li diu al seu amic més jove.

dilluns, 11 de juliol de 2011

Els manaments de la fadrina

1r Arruixar de matí l'entrada i el carrer
2n Si no cola, pastar i anar al forn
3r Fer-se el monyo ben lluent primer
4t A on l'envien parar-se en un espart
5t No tindre cap de nóvio i dir que en té vint
6t Planxar-se el vestit i fer-se'l ben ert

diumenge, 10 de juliol de 2011

Els manaments del fadrí

1r Eixir molt pel carrer
2n Creure que pa d’ell és poc el món
3r Anar de bureo i gastar molt diner
4t Tornar de nit a casa sempre tard
5t Dels pares anar sempre fugint
6t Tindre molta vana i anar molt ert

Font: Martí i Gadea, Joaquim (1891): Ensisám de totes herbes ó ensart de cansóns valensianes y castellanes, refrañs, dichos ó sentensies, endevinalles, brindis, coloquis, cuentos, sosuíts, sermons sens Ave-María, anécdotes, chascarrills, modes de mascles y de femelles y costums del temps d’abáns y del d’ara. L’arreplega y trau a llum un afisionat, molt amich dels cantadórs y tocadórs de guitarra ó guitarró, afectàt à eixir de paella y à pendre part en totes les bromes de bona lley, lo mateix que à anar al Rosari de l’Aurora, perque’s valensiá de pura rasa, y chapát á l’antigor, encara que home de chispa y dels que també s’emboven, els cau la bava y es pixen de riures sentint contar cuentets, veent ballar lo sapateao, y fent entremesos ó pasaetes de comèdia en les cuynes y carasols per l’ivern y à la fresqueta per l’estiu, València: Imp. de Josep Canales. [Reed. facsímil, València: París-Valencia, 1991.]