dimecres, 11 de maig del 2011

La paraula de la setmana: «rant» / «rantet»

Poques voltes parle d’adverbis o preposicions en La paraula de la setmana. Hui és el dia. Rant i el diminutiu rantet són variants populars, no normatives, dels mots normatius «ran» i «arran». Diem que una cosa està a rant o rantet d’una altra [o rantet a una altra] quan està quasi tocant-la, fregant-la, a la vora. Així, per exemple, un pardal pot volar rant a terra, o algú es pot posar rant a la paret o deixar-se la frangeta rant dels ulls. Com veieu, en els tres exemples hi ha un objecte la superfície del qual està molt prop d'un altre objecte, però sense arribar a tocar-lo. El cas de rantet, el diminutiu, és ben curiós, ja que sovint es comporta com un adjectiu i, en conseqüència, concorda en gènere i nombre amb el substantiu al qual modifica.

Ací teniu alguns exemples extrets de la xarxa (només retocats ortogràficament):

1) Algú que explica com posar-se una mantellina fallera:

Em referisc a portar-la més sobre els muscles, que la vora no sobrepasse la cintura. I la vora de dalt ha d'anar a rantet del naiximent del monyo.

2) La descripció dels vestidors d’un camp de futbol:

En el poble on jugava jo a futbol (Riola) els vestuaris eren igual o pitjors que els que tu has descrit i damunt la finestreta sense cristall i justament la talla parava ranteta als ous… és a dir, que tot el mon te vea nuetet tal com Cristo mos dugué.

3) Utilitzat com un adjectiu (justet, pelat, [quasi] aprovat)

Què tal van els exàmens? Pel que veig no van mal, no? Jo ahir vaig fer un i estarà rantet rantet, però volia deixar-me-la per a setembre i finalment em vaig presentar així que no passa res.

4) En un poema faller:

Sí Glòria, tu has de ser eixa regina
que al rant de nostra mar, blava i llatina,
destaques per simpàtica i fermosa.

dimarts, 10 de maig del 2011

Pena de mort per als homosexuals a Uganda

M'assabente que d'ací a molt poques hores (demà al matí mateix) el parlament d'Uganda probablement passarà una llei per la qual els homosexuals, pel fet de ser-ho, cometen un crim pel qual poden ser condemnats a pena de mort. Esta barbaritat serà una realitat demà.

No sé si des d'ací podem fer-hi res. Avaaz, l'ONG que m'ha enviat la informació, ha posat en marxa un dispositiu d'arreplega de signatures. Jo ja he signat. No tracten de vendre res; jo tan sols rep un correu cada cert temps que informa de les causes diverses a què dóna suport esta comunitat global de mobilització.

Si voleu més informació, en este blog han fet un seguiment de la repressió legal contra els homosexuals a Uganda; i ací teniu un enllaç a la BBC que explica com està l'assumpte ara mateix.

I sembla que aquesta barbaritat és tan sols una de les moltes barbaritats que passen allí, de com els drets humans són vulnerats a diari.

dilluns, 9 de maig del 2011

Incendies



Ahir vaig veure esta pel·li i hui volia parlar-ne ací, però vos enllace al que n'han dit altres i vos en deixe el tràiler. Tan sols dic que és una pel·li dura, cruel (però no de manera gratuïta) i realment sorprenent, et deixa mocat.