dissabte, 4 de desembre del 2010

La paraula de la setmana: «aponar-se»


La paraula d'esta setmana és un verb de moviment que fem amb el cos. Aponar-se és abaixar-se doblegant els genolls fins que el cul toque terra o hi estiga prop, posant les anques sobre els garrons, de manera semblant a com fan les gallines quan han de pondre un ou. De fet, «aponar» és precisament un derivat de «pondre», que ha patit un canvi de conjugació: de la 2a (on estan els verbs acabats en –er o –re) ha passat a la 1a (acabats en –ar) que és on estan la majoria dels verbs. Per això es diu «aponar» i no apondre.

Com a exemple, en la foto d’un equip de futbol o de qualsevol grup nombrós de gent, els de primera fila estan aponats per no tapar els de darrere. També podem utilitzar una altra expressió ―sinònima― i dir que s’han posat a la gatzoneta.

Potser heu sentit la paraula aponar en l’expressió popular «Ser més vell que cagar aponat».

I si voleu dos sinònims d’aponar-se, podeu dir perfectament aclofar-se i, en certs contextos, acatxar-se o ajupir-se.

2 comentaris:

MEQUETREFE ha dit...

On jo visc, utilitzem "ajupir-se" quan algú està protegint-se del fred o amagat en un lloc on no cap massa bé. Més o menys com quan en castellà diem "acurrucarse".

Anònim ha dit...

L'expressió de "sermés vell que cagar aponat" l'utulitzen molt a la Vall d'Albaida, encara que la persona en la qual estic pensant diu, supose q de forma incorrecta, "amponat". "Aponar-se" seria sinònim de "ajocar-se"? (no sé si s'escriu així, però són les dues paraules que crec q més s'assemblen per a fer eixa postura)

La fada*